fbpx

Hallittu juoksu

Hallittu juoksu

hallittu juoksu

Tervehdys lukija! Olen Arttu Peltola fysioterapeutti, juoksuvalmentaja ja yrittäjä Tampereelta.
Mistä Hallittu juoksu -blogi on saanut alkunsa? Olen harrastanut juoksua, hiihtoa ja maastopyöräilyä lähes koko ikäni. Kestävyysurheilu on minulla verissä ja nautin siitä, mutta myös voimaharjoittelu on aina kulkenut vahvasti harjoittelussa rinnalla. Monen ei juoksevan kanssa jutellessa juoksua kuvataa tylsäksi. Sen kun jolkottelee menemään. Juoksu on tylsää, kun siinä vain juostaan.

Mistä sinun juoksusi koostuu

Hallittu juoksu -blogissa haluan kirjoittaa juoksusta ja juoksun monipuolisuudesta ja antaa juoksun ystäville uusia näkökulmia omaan harjoitteluun. Juoksusta todella mielenkiintoista ja mukavaa, kun siihen todella paneutuu ja lähtee opetteleemaan sen osa-alueita.

hallittu juoksu
Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Kun juoksen treenissä vetoa tai puolikkaalla peilaan itseäni ja tuntemuksiani tulevaan maastoon. Esimerkiksi nyt tuntemus on, etten kauheasti pysty lisäämään vauhtia. Tulossa on loiva, mutta pitkä ylämäki. Se minun tarvitsee juosta kevyesti, jotta jaksan rullata pitkän loivan alamäen sen jälkeen ja tulevan vastatuuli osuuden. Mitä enemmän juokset ja mitä enemmän peilaat tuntemustasi jaksamiseen opit tekemään sitä paremmin. Tästä seuraa se, että pystyt esimerkiksi puolikkaalla juoksemaan joka kohdan niin nopeasti kuin voit.

Olet varmasti kuullut tasaisesta vauhdin jaosta. Okei, mitä se sitten tarkoittaa? Sitä, että on tasainen vauhti maastonkohdasta riippumatta? Voisiko se todellisuudessa tarkoittaa tasaista kuormitusta keholle? Yksi konkreettinen asia, mikä kaikkien juoksijoiden tulisi osata on ylämäkijuoksu ja alamäki rullaus. Ylämäessä moni lähtee harppomaan ja ns. vääntämään mäkeä ylös. Tämä on hyvin kuluttavaa ja vaatii paljon energiaa. Ylämäen voisi juosta lyhyemmällä ja tiheämmällä askeleella, jolloin säästät energiaa ja jaksat juosta vielä ylämäen jälkeenkin. Alamäki juokseminen vaatii rohkeutta, mutta siinä pystytään käyttämään painovoimaa hyväksi. Monesti alamäkijuoksussa myös syke nousee, mutta rullaava alamäkijuoksu on biomekaniikaltaan erilaista kuin tasailella alustalla, joten se tuo juoksuun vain hyvää vaihtelua. Osaatko juosta ylä- ja alamäkeen?

Hallitsetko sinä juoksua vai hallitseeko juoksu sinua? – Hallittu juoksu

Oletko suunnitellut treenisi oikein? Tuleeko kehitystä? Paukkuuko penikat, polvet tai alaselkä? Saatko jokaisessa treenissä tehtyä sen, mitä olet tavoitellutkin?

Fysioterapeuttina omassa työssäni törmään paljon myös tilanteisiin, jossa minulle sanotaan ”Lopetin juoksemisen, koska polvet eivät kestä sitä.” tai ”En voi juosta koska, siinä tulee alaselkään tärähdystä.” Moni on juotunut lopettamaan tärkeän harrastuksensa ja vain sen takia, että juoksu on hallinnut sinua, etkä sinä juoksua.

Oli tasosi mikä tahansa voi päästä siihen tilanteeseen, että sinä hallitset juoksua. Tulen tässä blogissa kirjoittamaan juoksusta, juoksutekniikasta, treenaamisesta ja vammariskin vähentämisestä ja vaivojen hoitamisesta.

hallittu juoksu

Tervetuloa matkaan mukaan!

-Arttu

Löydät minut täältä: www.proximafinland.fi/fysioterapeutti-arttu-peltola

Blogit

Arttu Peltola

Vastaa