fbpx

Mitä kuuntelen lenkillä – osa 2

Mitä kuuntelen lenkillä – osa 2

Kevät on pitkisten kulta-aikaa! Tiet ovat sulia, ja lämpötilat alkavat nousta riittävän korkealle niin, että juoksutakin voi jättää matkasta, mutta eivät niin paahteiseksi, että pihalle pitäisi lähteä jo aamuvarhaisella. Tämä on myös sitä aikaa, kun Facebookin Juoksuryhmissä törmää tasaisesti väittelyihin siitä saako lenkillä olla mukana puhelin ja kuulokkeet, vai ei. Jos minulta kysytään, kukin taaplatkoon tyylillään, mutta kuten pidempään Juoksutekniikan menoa seuraavat jo tietävät, allekirjoittaneen suosikkipuuhaa pitkien lenkkien oheen ovat erilaisten podcastien ja äänikirjojen suurkuluttaminen. Laitetan siis omat parhaat tärppini taas jakoon!

Podcastit

Juosten Kahville 

”Keskustelua juoksusta, hölkkäämisestä ja lenkkeilystä kahvikupin kanssa”. Mikäli kulutat kenkiäsi asfaltin lisäksi metsäisillä kinttupoluilla, olet ehkä jo kuullutkin Ultratimosta. Polkujuoksuun keskittyvä Juosten kahville -podcast on Timo Väistön luotsaama ohjelma, jossa kuullaan hänen oman juoksuharrastuksensa kehityskaaren lisäksi haastatteluja eri Suomen polkujuoksupiirien vaikuttajilta. En ole itse ehkä vielä ihan niin syvällä kyseisessä skenessä, että olisin tutustunut esimerkiksi Ultramessiakseen, joten osa jutuista menee vähän ohi (kuten eliittijuoksijat Himostraililla), mutta podcast tarjoaa hyviä vinkkejä niin aloitteleville kuin kokeneillekin juoksijoille ja haastattelut ovat mukaansatempaavia. Jos siis polut kiinnostavat ja pidät kahvista, sekä rennosta rupattelusta, voi tämä olla olla sinulle nappivalinta!

Kivun kanssa ja ilman 

Tässä blogissa on useaan otteeseen viitattu Artun ja Jessen ”Kestävä vahva nopea” -podcastiin, joten pitihän Proxima Finlandin uudempikin tulokas laittaa testiin. Kivun kanssa ja ilman -ohjelmassa Jesse ja Tuukka keskustelevat asioista ja ilmiöistä kivun, sekä harjoittelun ympärillä. Kyseinen ohjelma on ehkä hieman ”vähemmän tekninen” kuin edeltäjänsä, mutta jaksojen teemat ovat hyvin ajankohtaisia kaikille aktiivisesti kehoaan kuormittaville. Suosittelenkin tutustumaan tähän podcastiin, jos haluat välttää erilaiset ylikuormituksen tuomat vaivat tai jos jo kenties kärsit jostain jaksoissa käsitellyistä krempoista. Jätkillä on myös ihan hyvää läppää, joten onhan ohjelma myös varsin viihdyttävä.

Vahvaradio 

Viimeisen podcastin kaikki jaksot eivät keskity pelkästään liikuntaan, mutta sain Vahvaradiosta aikoinaan suosituksen kollegalta, ja halusin laittaa hyvän kiertämään (tusen tack Viivi). Tässä ohjelmassa Hanna-Kaisa Raninen haastattelee asiantuntijavieraita hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Haluan erityisesti suositella Arto Pietikäisen haastattelujaksoa hyväksymis- ja omistautumisterapiasta, joka antoi itselleni paljon eväitä juoksukisoissa nousevien kielteisten tunteiden käsittelyyn. Jos siis psyykkinen valmennus kiinnostaa, tämän podcastin kanssa menee muutama pitkis kuin siivillä.

Äänikirjat

Running in the Midpack 

Siinä missä podcastit keskittyivät tällä kertaa kotimaiseen tuotantoon, ovat suositukseni äänikirjoista kaikki englanniksi. Itse olen kuunnellut jokaisen näistä Audible-sovelluksen kautta (tämä ei ole maksettu mainos), mutta ne ovat varmasti saatavilla muualtakin. Ensimmäinen äänikirjatärppi on Martin Yellingin ja Anji Andrewsin kirjoittama teos, joka on omistettu kaikille kaltaisilleni keskikastin juoksijoille. Kirjan teemat kattavat kaiken harjoittelun psykologiasta eri matkan kisojen valmistautumiseen ja juoksijoille optimaaliseen ravintoon. Teos jätti minut kuitenkin paikoitellen kaipaamaan konkreettisempia vinkkejä, sillä jokaisen kappaleen pääviesti tuntuu olevan ”kokeilemalla selviää mikä itsellesi parhaiten toimii”. Näinhän se toki usein onkin. Tästä huolimatta kirja on hyvin inspiroiva ja sai ainakin minut jo kuumeisesti odottamaan seuraavaa kertaa, kun koronan jälkeen pääsemme ryhmittymään lähtöviivalle.

Out of Thin Air: Running Wisdom and Magic from Above the Clouds in Ethiopia 

Out of This Air on Michael Crawleyn antropologinen tutkimusmatka Etiopian juoksukulttuuriin. Etiopialaiset urheilijat, kuten Abebe Bikila, ovat dominoineet kestävyysurheilussa, mutta maan kulttuuri on huomattavasti vähemmän tunnettu kuin Kenian. Crawleyn omatkaan suoritukset eivät suinkaan olleet vähäpätöisiä hänen lähtiessään 15 kuukauden tutkimusmatkalleen: hänen tuloksensa puolimaratonilla on 66 minuuttia, josta itse voin vain haaveilla. Kirja kuitenkin tekee hyvin nopeasti selväksi kuinka käsittämättömän hyviä etiopilaiset juoksijat ovat, sillä paikalliset kertovat maratonin tuloksensa minuuteissa (eihän kukaan juokse sitä yli kolmen tunnin). Juokseminen Etiopiassa on täynnä mystiikkaa, kello kahdelta yöllä alkavia bussimatkoja vuoristoon ja ryhmässä harjoittelun tärkeyttä [“Training alone is just for health. To be changed, you must run with others. You need to adapt to their pace.”]. Teos myös osoittaa hyvin sen, millaista on olla juoksija, kun kilpailujen tuoma taloudellinen menestys voi muuttaa urheilijan perheen elämän sukupolvien ajaksi. Yksi suosikkikohtani kirjasta, oli Crawleyn pyrkimys päästä mukaan paikalliseen juoksukisaan, jonka järjestäjät suosittelivat Skotlantilaista huippujuoksijaa harkitsemaan aikuisten sijaan nuorten sarjaa, ja vaativat häntä jättämään leikin kesken ensimmäisen Etiopialaisen ohittaessa hänet kierroksella. En paljasta mihin sarjaan Crawley päätyy, tai miten kisassa käy, mutta kehotan teitä ottamaan selvää.

Win at All Costs: Inside Nike Running and Its Culture of Deception 

Urheilumerkki Niken ympärillä pyörineiltä kohuilta on ollut viime vuosina vaikea välttyä, ja Matt Hartin teos jättää kuuntelijansa aika kylmäksi. Kirja keskittyy yhtiön Oregon-projektin nousuun ja tuhoon, jonka tarkoituksena oli tuoda pohjoisamerikkalaiset juoksijat takaisin kisojen kiiltävimpään kärkeen. Teos on hyvin silmiä avaava ja nivoo yhteen jokaisen Nikeen ja valmentaja Alberto Salazariin liitetyn kohun. Se myös kuvaa hyvin sitä, millaisiin keinoihin voidaan ajautua marginaalisen hyödyn nimissä, kun kilpailu on riittävän kovaa. Kuunneltuani tämän teoksen, NY Times tiivisti ajatukseni aika hyvin: “Whether it is the treatment of labor, the treatment of women or a win-at-all-costs mentality that leads to a doping scandal seemingly each decade, Nike’s problems never really go away. They just metastasize into similar but related problems, or lie dormant, waiting to rise again. Meanwhile, the value of Nike’s stock surged 10 percent last month after the company reported better than expected first-quarter numbers, and it said it expects to be one of the rare companies to achieve revenue growth even amid a historic pandemic.” Ja jotta en vaikuttaisi liian tekopyhältä, kyllä minultakin löytyy lukuisia kyseisen ja muiden vastaavien merkkien urheiluvaatteita kaapistani. Tämä teos on kuitenkin varmasti yhtä tärkeä kaikille omaa ostokäyttäytymistään uudelleen ajatteleville juoksijoille, kuin se oli minulle. 

Olivatko suositukset sinulle ennestään tuttuja ja/tai jäikö listalta puuttumaan oma suosikkisi? Muista laittaa Juoksutekniikka Insta-seurantaan, jotta et missaa seuraavaa kuuntelusuosituksien listausta! Ja edelliset tärpithän löytyvät täältä.

Hyvää vappua kaikille, juhlikaamme turvavälein!

Vastaa